Gruszki w cieście z budyniem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1148
Gruszki w cieście z budyniem
fot. greggman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml mleka 2%
  • 100 ml syropu malinowego
  • 70 g budyniu waniliowego z cukrem
  • 2 gruszki (Faworytki)
  • 2 dowolne kwiaty do dekoracji
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 16 g cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych

Opis przygotowania:

Gruszki umyć i obrać ze skóry. Następnie zagotować mleko w rondlu i na wrzątek wsypać budyń waniliowy. Całość mieszać na średnim ogniu, do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Potem ściągnąć ją z ognia i przelać na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i dodać do tego miękkie masło. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie rozwałkowane pokroić w plastry o szerokości 5 cm i obwinąć nim obrane wcześniej gruszki, ale jedynie do ich połowy (górę gruszek pozostawić nie owiniętą ciastem). W ciasto wetknąć płatki migdałowe, po czym całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz z budyniem, polać syropem malinowym i udekorować dowolnym kwiatem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów