Gruszki w cieście z budyniem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1148
Składniki:
- 250 ml mleka 2%
- 100 ml syropu malinowego
- 70 g budyniu waniliowego z cukrem
- 2 gruszki (Faworytki)
- 2 dowolne kwiaty do dekoracji
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 16 g cukru waniliowego
- 0,5 szklanki płatków migdałowych
Opis przygotowania:
Gruszki umyć i obrać ze skóry. Następnie zagotować mleko w rondlu i na wrzątek wsypać budyń waniliowy. Całość mieszać na średnim ogniu, do chwili, aż utworzy się gęsta masa. Potem ściągnąć ją z ognia i przelać na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i dodać do tego miękkie masło. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie rozwałkowane pokroić w plastry o szerokości 5 cm i obwinąć nim obrane wcześniej gruszki, ale jedynie do ich połowy (górę gruszek pozostawić nie owiniętą ciastem). W ciasto wetknąć płatki migdałowe, po czym całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz z budyniem, polać syropem malinowym i udekorować dowolnym kwiatem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i dodać do tego miękkie masło. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie rozwałkowane pokroić w plastry o szerokości 5 cm i obwinąć nim obrane wcześniej gruszki, ale jedynie do ich połowy (górę gruszek pozostawić nie owiniętą ciastem). W ciasto wetknąć płatki migdałowe, po czym całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz z budyniem, polać syropem malinowym i udekorować dowolnym kwiatem.
Komentarze (0)