Gruszki w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 1110
Składniki:
- 12 gruszek (Konferencja)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- garść świeżego jarmużu
- dowolny kwiat do dekoracji
Opis przygotowania:
Gruszki oraz jarmuż umyć i osączyć z wody. Gruszki obrać ze skóry przekroić je na połowy i wydrążyć nasiona. Następnie mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać razem na stolnicę. Wsypać do tego cukier, dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Przekrojone gruszki złączyć ze sobą, po czym dobrze zawinąć rozwałkowanym wcześniej ciastem. Całość dokładnie zlepić i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować świeżym jarmużem oraz dowolnym kwiatem.
Komentarze (0)