Gruszki w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 1110
Gruszki w cieście
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 12 gruszek (Konferencja)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • garść świeżego jarmużu
  • dowolny kwiat do dekoracji

Opis przygotowania:

Gruszki oraz jarmuż umyć i osączyć z wody. Gruszki obrać ze skóry przekroić je na połowy i wydrążyć nasiona. Następnie mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać razem na stolnicę. Wsypać do tego cukier, dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Przekrojone gruszki złączyć ze sobą, po czym dobrze zawinąć rozwałkowanym wcześniej ciastem. Całość dokładnie zlepić i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować świeżym jarmużem oraz dowolnym kwiatem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów