Gruszki gotowane w winie z serem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1551
Gruszki  gotowane w winie z serem i śmietaną
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g twarogu sernikowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 ml czerwonego wina Black Doctor Bostvan
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml brandy
  • 4 twarde gruszki (Bergamotki)
  • 1 szklanka wody
  • 1 anyż gwieździsty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków

Opis przygotowania:

Gruszki dokładnie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i przełożyć do rondla. Następnie zalać je wodą, sokiem cytrynowym, brandy i winem czerwonym. Składniki w rondlu posypać cukrem, mielonym cynamonem oraz goździkami i dodać anyż gwiaździsty oraz tartą skórkę pomarańczową. Wszystko nakryć pokrywką i gotować prze 20 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i odcedzić (trochę zalewy z gotowania pozostawić do polania deseru). Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę, po czym dodać do niej twaróg sernikowy, ponownie zmiksować i wyłożyć na talerz. Na to nałożyć odcedzone wcześniej gruszki i polać pozostawioną zalewą z gotowania. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią deser.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów