Gruszki gotowane w winie z serem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1936
Składniki:
- 200 g twarogu sernikowego
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 ml czerwonego wina Black Doctor Bostvan
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml brandy
- 4 twarde gruszki (Bergamotki)
- 1 szklanka wody
- 1 anyż gwieździsty
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Opis przygotowania:
Gruszki dokładnie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i przełożyć do rondla. Następnie zalać je wodą, sokiem cytrynowym, brandy i winem czerwonym. Składniki w rondlu posypać cukrem, mielonym cynamonem oraz goździkami i dodać anyż gwiaździsty oraz tartą skórkę pomarańczową. Wszystko nakryć pokrywką i gotować prze 20 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i odcedzić (trochę zalewy z gotowania pozostawić do polania deseru). Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę, po czym dodać do niej twaróg sernikowy, ponownie zmiksować i wyłożyć na talerz. Na to nałożyć odcedzone wcześniej gruszki i polać pozostawioną zalewą z gotowania. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią deser.
Komentarze (0)