Schabowy z ryżem w sosie ananasowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 942
Składniki:
- 300 g ryżu
- 4 łyżki oleju
- 2 kotlety wieprzowe bez kości
- 2 liście sałaty rzymskiej
- 2 jajka
- 1 marchew
- 1 szklanka bułki tartej
- szczypiorek do dekoracji
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos ananasowy:
- 4 plastry ananasa z puszki
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki zalewy z ananasa
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę z marchewką umyć i odsączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do sałaty. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i dodać do warzyw na talerzu. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą.
Kotlety wieprzowe rozbić tłuczkiem, namoczyć je w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w bułce tartej i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojone na małe kawałki ananasy z puszki. Całość zalać sokiem z ananasów, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować szczypiorkiem.
Kotlety wieprzowe rozbić tłuczkiem, namoczyć je w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w bułce tartej i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojone na małe kawałki ananasy z puszki. Całość zalać sokiem z ananasów, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować szczypiorkiem.
Komentarze (0)