Schabowy z ryżem w sosie ananasowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 942
Schabowy z ryżem w sosie ananasowym
fot. xurde (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 kotlety wieprzowe bez kości
  • 2 liście sałaty rzymskiej
  • 2 jajka
  • 1 marchew
  • 1 szklanka bułki tartej
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos ananasowy:
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zalewy z ananasa
  • sól

Opis przygotowania:

Sałatę z marchewką umyć i odsączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do sałaty. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i dodać do warzyw na talerzu. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą.

Kotlety wieprzowe rozbić tłuczkiem, namoczyć je w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w bułce tartej i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć do miękkości z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojone na małe kawałki ananasy z puszki. Całość zalać sokiem z ananasów, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Wszystko udekorować szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów