Gougère z boczkiem i batatami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1014
Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 4 duże ziemniaki bataty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 ml wody
- 100 g tartego sera Gruyère
- 50 g niesolonego masła
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Bataty umyć obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wlać do nich oliwę z oliwek i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie boczek wędzony pokroić w kostkę, dodać do zmiksowanych składników i razem wymieszać.
Przygotować ciasto: zagotować wodę z masłem i solą w rondlu na dużym ogniu, potem ściągnąć z ognia i wsypać do tego mąkę. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała szklista masa. Wmieszane składniki z powrotem postawić na zmniejszony już ogień i energicznie mieszać drewnianą łyżka do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i wbić do tego po jednym jajku nie przestając mieszać. Do wymieszanych składników wsypać tarty ser Gruyère, całość zmiksować mikserem, aby powstała gęsta masa i łyżka nałożyć ją porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na połowy. Po czym na dolne połowy nałożyć zmiksowane wcześniej bataty z pokrojonym boczkiem, a górnymi połowami ciasta nakryć całość.
Przygotować ciasto: zagotować wodę z masłem i solą w rondlu na dużym ogniu, potem ściągnąć z ognia i wsypać do tego mąkę. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała szklista masa. Wmieszane składniki z powrotem postawić na zmniejszony już ogień i energicznie mieszać drewnianą łyżka do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i wbić do tego po jednym jajku nie przestając mieszać. Do wymieszanych składników wsypać tarty ser Gruyère, całość zmiksować mikserem, aby powstała gęsta masa i łyżka nałożyć ją porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na połowy. Po czym na dolne połowy nałożyć zmiksowane wcześniej bataty z pokrojonym boczkiem, a górnymi połowami ciasta nakryć całość.
Komentarze (0)