Gougère z boczkiem i batatami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1014
Gougère z boczkiem i batatami
fot. opacity / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki bataty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • 100 g tartego sera Gruyère
  • 50 g niesolonego masła
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Bataty umyć obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wlać do nich oliwę z oliwek i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie boczek wędzony pokroić w kostkę, dodać do zmiksowanych składników i razem wymieszać.

Przygotować ciasto: zagotować wodę z masłem i solą w rondlu na dużym ogniu, potem ściągnąć z ognia i wsypać do tego mąkę. Całość dokładnie wymieszać, aby powstała szklista masa. Wmieszane składniki z powrotem postawić na zmniejszony już ogień i energicznie mieszać drewnianą łyżka do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i wbić do tego po jednym jajku nie przestając mieszać. Do wymieszanych składników wsypać tarty ser Gruyère, całość zmiksować mikserem, aby powstała gęsta masa i łyżka nałożyć ją porcjami na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, pokroić na połowy. Po czym na dolne połowy nałożyć zmiksowane wcześniej bataty z pokrojonym boczkiem, a górnymi połowami ciasta nakryć całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów