Golonka pieczona z warzywami i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1584
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 golonki wieprzowe
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 por
- 1 jasne piwo
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
- natkę zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz pieczarki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Marchew oraz korzeń pietruszki obrać ze skóry. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w cienkie plastry. Por pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, po czym dwie cebule pokroić w ćwiartki, a jedną w cienkie plastry. Golonki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu dodać do niej przygotowane wcześniej warzywa, marchew, korzeń pietruszki, cebulę w ćwiartkach i por. Dodać do tego liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, wsypać mieloną czerwoną paprykę i doprawić solą oraz pieprzem mielonym. Całość gotować przez 60 minut na średnim ogniu, po czym wszystko ściągnąć z ognia. Do brytfanki wlać 1 szklankę wywaru z gotowanych golonek i dodać pokrojoną cebulę w plastry. Dodać do tego golonki z wywaru oraz ugotowane warzywa. Całość posypać natką zielonej pietruszki, dodać obrany ze skóry czosnek, pokrojone pieczarki oraz pokrojoną paprykę czerwoną chili. Wszystko w brytfance zalać jasnym piwem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż golonka zacznie się rumienić.
Komentarze (0)