Golonka pieczona z warzywami i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 126
Golonka pieczona z warzywami i pieczarkami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 por
  • 1 jasne piwo
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • natkę zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz pieczarki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Marchew oraz korzeń pietruszki obrać ze skóry. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w cienkie plastry. Por pokroić na kawałki. Cebulę obrać ze skóry, po czym dwie cebule pokroić w ćwiartki, a jedną w cienkie plastry. Golonki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu dodać do niej przygotowane wcześniej warzywa, marchew, korzeń pietruszki, cebulę w ćwiartkach i por. Dodać do tego liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, ziele angielskie, wsypać mieloną czerwoną paprykę i doprawić solą oraz pieprzem mielonym. Całość gotować przez 60 minut na średnim ogniu, po czym wszystko ściągnąć z ognia. Do brytfanki wlać 1 szklankę wywaru z gotowanych golonek i dodać pokrojoną cebulę w plastry. Dodać do tego golonki z wywaru oraz ugotowane warzywa. Całość posypać natką zielonej pietruszki, dodać obrany ze skóry czosnek, pokrojone pieczarki oraz pokrojoną paprykę czerwoną chili. Wszystko w brytfance zalać jasnym piwem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż golonka zacznie się rumienić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów