Golonka wieprzowa ze szpinakiem i śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2844
Składniki:
- 250 ml jasnego piwa
- 20 g suszonych śliwek bez pestek
- 2 golonki wieprzowe
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego majeranku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
- pęczek świeżego szpinaku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Śliwki suszone sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szpinak wyłożyć na talerz. Marchew z korzeniem pietruszki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do pokrojonych warzyw w rondlu. Dodać do tego 2 golonki, wrzucić liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego i całość zalać bulionem warzywnym oraz 0,5 szklanki jasnego piwa. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso z warzywami odcedzić z gotowanego wywaru i przełożyć do brytfanki. Następnie do składników w brytfance dodać suszone śliwki, świeży tymianek, majeranek i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Całość zalać piwem wymieszanym z miodem i musztardą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. Gotową golonkę wyciągnąć z piekarnika i dodać do szpinaku na talerzu.
Komentarze (0)