Łopatka wieprzowa ze szpinakiem i wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3654
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej (bez kości)
- 15 dag suszonych wiśni
- 1 łyżka przyprawy do mięsa
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- pęczek szpinaku
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Łopatkę wieprzową umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Następnie oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do mięs i przełożyć do brytfanki. Wlać 0,5 szklanki oleju i dodać do tego sparzone wrzątkiem wiśnie. Piec do miękkości mięsa w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. W czasie pieczenia, mięso polewać olejem z pieczenia. Upieczone przełożyć na talerz razem z wiśniami. Szpinak opłukać, osączyć z wody, przełożyć na rozgrzana patelnię i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Po usmażeniu oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)