Łopatka wieprzowa ze szpinakiem i wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3467
Łopatka wieprzowa ze szpinakiem i wiśniami
fot. Kent Wang / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej (bez kości)
  • 15 dag suszonych wiśni
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • pęczek szpinaku
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Łopatkę wieprzową umyć, osączyć z wody i podzielić na porcje. Następnie oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do mięs i przełożyć do brytfanki. Wlać 0,5 szklanki oleju i dodać do tego sparzone wrzątkiem wiśnie. Piec do miękkości mięsa w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. W czasie pieczenia, mięso polewać olejem z pieczenia. Upieczone przełożyć na talerz razem z wiśniami. Szpinak opłukać, osączyć z wody, przełożyć na rozgrzana patelnię i smażyć przez 1 minutę na rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Po usmażeniu oprószyć pieprzem i solą, dokładnie wymieszać i dodać do mięsa. Całość posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów