Gołębie duszone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5851
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego z kostki
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 15 g wędzonego boczku w plastrach
- 6 ząbków czosnku
- 3 gołębie
- 2 liście laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 l wrzącej wody
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 łyżki soki cytrynowego
- 0,5 kostki masła
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Gołębie sprawić, sparzyć wrzącą wodą, oczyścić z piór i wnętrzności. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i podzielić na dwie części: jedną dodać do czosnku w misce, natomiast drugą pozostawić do posypania potrawy. Do składników w misce wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć wnętrza oczyszczonych wcześniej gołębi. Następnie obłożyć je plastrami wędzonego boczku, całość spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć do brytfanki i nałożyć na to mięso pokrojone w drobne kawałki. Wszystko oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i lekko przyrumienić. Następnie wlać do tego wino wytrawne, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i dusić przez 2,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko zalać bulionem warzywnym i dusić do miękkości mięsa. Wówczas całość wyciągnąć z piekarnika, skropić sokiem cytrynowym, posypać obficie natką zielonej pietruszki i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)