Gołębie duszone

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5851
Gołębie duszone
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 15 g wędzonego boczku w plastrach
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gołębie
  • 2 liście laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 l wrzącej wody
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soki cytrynowego
  • 0,5 kostki masła
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Gołębie sprawić, sparzyć wrzącą wodą, oczyścić z piór i wnętrzności. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i podzielić na dwie części: jedną dodać do czosnku w misce, natomiast drugą pozostawić do posypania potrawy. Do składników w misce wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć wnętrza oczyszczonych wcześniej gołębi. Następnie obłożyć je plastrami wędzonego boczku, całość spiąć małymi wykałaczkami, przełożyć do brytfanki i nałożyć na to mięso pokrojone w drobne kawałki. Wszystko oprószyć szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i lekko przyrumienić. Następnie wlać do tego wino wytrawne, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i dusić przez 2,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko zalać bulionem warzywnym i dusić do miękkości mięsa. Wówczas całość wyciągnąć z piekarnika, skropić sokiem cytrynowym, posypać obficie natką zielonej pietruszki i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów