Gołąb pieczony z boczkiem, fasolą i pasternakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 609
Składniki:
- 300 g fasoli białej Jaś z puszki
- 4 plastry surowego dojrzewającego boczku
- 4 łyżki oleju
- 2 oczyszczone połówki gołębia
- 2 ząbki czosnku
- 2 pasternaki
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Pasternak umyć, przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Sprawionego wcześniej gołębia oprószyć solą oraz pieprzem i zawinąć go w plastry surowego, dojrzewającego boczku. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i przekroić na połowy. Fasolę odsączyć z zalewy. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego ugotowany pasternak, pokrojoną cebulę, czosnek i przygotowanego wcześniej gołębia. Dodać do tego fasolę i razem smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po usmażeniu wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)