Gołąb pieczony z boczkiem, fasolą i pasternakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 609
Gołąb pieczony z boczkiem, fasolą i pasternakiem
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g fasoli białej Jaś z puszki
  • 4 plastry surowego dojrzewającego boczku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 oczyszczone połówki gołębia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pasternaki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Pasternak umyć, przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Sprawionego wcześniej gołębia oprószyć solą oraz pieprzem i zawinąć go w plastry surowego, dojrzewającego boczku. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i przekroić na połowy. Fasolę odsączyć z zalewy. Rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego ugotowany pasternak, pokrojoną cebulę, czosnek i przygotowanego wcześniej gołębia. Dodać do tego fasolę i razem smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po usmażeniu wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów