Kukurydza z batatami, marchewką i pasternakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2155
Składniki:
- 8 ziemniaków batatów
- 4 kukurydze
- 4 pasternaki
- 4 marchewki
- 2 łyżki masła
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Kukurydzę obrać i pokroić na równe części. Następnie zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew z pasternakiem umyć, pokroić na połowy, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do kukurydzy. Bataty obrać ze skóry, umyć, pokroić na kawałki i smażyć w głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone dodać do składników. Masło stopić w rondelku, dodać do niego szczyptę soli, pieprzu i wymieszać, po czym przelać na warzywa. Całość, przemieszać i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)