Kukurydza z batatami, marchewką i pasternakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1972
Kukurydza z batatami, marchewką i pasternakiem
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 ziemniaków batatów
  • 4 kukurydze
  • 4 pasternaki
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Kukurydzę obrać i pokroić na równe części. Następnie zalać 1 l lekko osolonej wody i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Marchew z pasternakiem umyć, pokroić na połowy, zalać 0,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do kukurydzy. Bataty obrać ze skóry, umyć, pokroić na kawałki i smażyć w głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone dodać do składników. Masło stopić w rondelku, dodać do niego szczyptę soli, pieprzu i wymieszać, po czym przelać na warzywa. Całość, przemieszać i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów