Gofry z bitą śmietaną i syropem klonowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2791
Gofry z bitą śmietaną i syropem klonowym
fot. WordRidden / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 buteleczka syropu klonowego
  • 1 gotowa polewa toffi
  • Na ciasto:
  • 25 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać do niej proszek do pieczenia, wbić jajko, dodać szczyptę soli, wodę i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto i smażyć gofry na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz i polać syropem klonowym. Kakao przesypać na sitko, posypać nim łyżeczkę ułożoną na talerzu, po czym zabrać łyżeczkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym nałożyć ją do szprycy i wycisnąć na talerz. Bitą śmietanę polać gotową polewą toffi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów