Gofry z bitą śmietaną i syropem klonowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2791
Składniki:
- 400 g śmietany kremówki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 buteleczka syropu klonowego
- 1 gotowa polewa toffi
- Na ciasto:
- 25 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę wsypać do odpowiedniego naczynia, dodać do niej proszek do pieczenia, wbić jajko, dodać szczyptę soli, wodę i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto i smażyć gofry na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz i polać syropem klonowym. Kakao przesypać na sitko, posypać nim łyżeczkę ułożoną na talerzu, po czym zabrać łyżeczkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym nałożyć ją do szprycy i wycisnąć na talerz. Bitą śmietanę polać gotową polewą toffi.
Komentarze (0)