Granola z miodem i masłem orzechowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3105
Składniki:
- 400 g masła orzechowego
- 200 ml miodu lipowego
- 200 g tłuczonych orzechów włoskich
- 100 g płatków owsianych
- 100 g łuskanego słonecznika
- 100 g rodzynek
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g suszonych moreli
- 2 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Rodzynki, suszone morele oraz żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć na blachę do pieczenia. Wsypać do tego tłuczone orzechy włoskie, płatki owsiane i łuskany słonecznik. Całość wymieszać i zalać miodem lipowym. Następnie dodać do tego łyżką masło orzechowe. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 20 minut. Po upieczeniu przestudzić i włożyć do lodówki na 2,5 godziny. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki i podzielić na porcje.
Komentarze (0)