Gofry owocowo-czekoladowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 867
Składniki:
- 400 g truskawek
- 100 g wiśni
- 50 ml polewy czekoladowej
- 4 nektarynki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju do wysmarowania gofrownicy
- świeża mięta do dekoracji
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Mąkę pszenną przesypać do rondla, wsypać do niej cukier, wbić jajko, wlać mleko oraz olej i całość zmiksować na jednolitą masę. Przelewać ją chochelką na wysmarowana olejem gofrownicę i smażyć na rumiany kolor, po czym gofry wyciągnąć i przestudzić.
Wszystkie owoce oraz miętę dokładnie umyć i odsączyć z wody. Wiśnie wydrylować drylownicą, nektaryny pozbawić pestek, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Truskawki przełożyć do miksera (część z nich pozostawić na wierzch), wsypać do nich cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu polać tym upieczone wcześniej gofry i położyć na wierzch pokrojone nektaryny, truskawki oraz wiśnie.
Wszystko udekorować świeżą miętą, polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem.
Wszystkie owoce oraz miętę dokładnie umyć i odsączyć z wody. Wiśnie wydrylować drylownicą, nektaryny pozbawić pestek, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Truskawki przełożyć do miksera (część z nich pozostawić na wierzch), wsypać do nich cukier i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu polać tym upieczone wcześniej gofry i położyć na wierzch pokrojone nektaryny, truskawki oraz wiśnie.
Wszystko udekorować świeżą miętą, polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)