Gofry z kukurydzą i pieczarkami w sosie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 109
Gofry z kukurydzą i pieczarkami w sosie
fot. annapustynnikova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g małych pieczarek
  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 4 łyżek oleju
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • świeży tymianek do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sos:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wbić jajko, wsypać cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie nabrać ją chochelką i przelać na wysmarowaną 2 łyżkami oleju gorącą gofrownicę. Gofry smażyć na rumiany kolor, po czym przełożyć je na talerz. Pieczarki, tymianek i szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w cienkie plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Następnie rozgrzać cztery łyżki oleju na patelni, wsypać do niego suszony tymianek, wymieszać i smażyć go przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do gofrów na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i polać sosem potrawę.

Całość posypać kukurydzą, pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów