Gofry z kukurydzą i pieczarkami w sosie
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1074
Składniki:
- 300 g małych pieczarek
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 4 łyżek oleju
- pęczek drobnego szczypiorku
- świeży tymianek do dekoracji
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sos:
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wbić jajko, wsypać cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie nabrać ją chochelką i przelać na wysmarowaną 2 łyżkami oleju gorącą gofrownicę. Gofry smażyć na rumiany kolor, po czym przełożyć je na talerz. Pieczarki, tymianek i szczypiorek umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w cienkie plastry. Szczypiorek drobno posiekać. Następnie rozgrzać cztery łyżki oleju na patelni, wsypać do niego suszony tymianek, wymieszać i smażyć go przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do gofrów na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i polać sosem potrawę.
Całość posypać kukurydzą, pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować świeżym tymiankiem.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i polać sosem potrawę.
Całość posypać kukurydzą, pokrojonym drobno szczypiorkiem i udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)