Gofry z kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2134
Gofry z kurczakiem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 truskawki do dekoracji
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić na ćwiartki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do tego cukier, sól, wbić jajka i wlać mleko. Całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę, wysmarowaną jedną łyżką oleju i piec na rumiany kolor. Upieczone gofry wyciągnąć z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka umyć, osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Udka z kurczaka panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej i smażyć je na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Gotowe ściągnąć dodać do gofrów na talerzu. Wszystko udekorować pokrojonymi truskawkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów