Gofry z kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2365
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 truskawki do dekoracji
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić na ćwiartki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do tego cukier, sól, wbić jajka i wlać mleko. Całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę, wysmarowaną jedną łyżką oleju i piec na rumiany kolor. Upieczone gofry wyciągnąć z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka umyć, osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Udka z kurczaka panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej i smażyć je na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Gotowe ściągnąć dodać do gofrów na talerzu. Wszystko udekorować pokrojonymi truskawkami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do tego cukier, sól, wbić jajka i wlać mleko. Całość zmiksować mikserem na konsystencje gęstej śmietanki i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, wymieszać i przelać chochelką na rozgrzaną gofrownicę, wysmarowaną jedną łyżką oleju i piec na rumiany kolor. Upieczone gofry wyciągnąć z gofrownicy i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka umyć, osączyć z wody i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Udka z kurczaka panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej i smażyć je na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Gotowe ściągnąć dodać do gofrów na talerzu. Wszystko udekorować pokrojonymi truskawkami.
Komentarze (0)