Gofry z czekoladą i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1910
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 30 go truskawek
- 30 g jagód
- 2 banany
- 1 łyżka oleju
- Na ciasto:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 mleka 2%
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wlać mleko i wsypać cukier puder. Składniki w misce zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany, następnie wstawić do lodówki.
Po tym wyciągnąć, wymieszać i chochelką przelać na rozgrzaną i wysmarowana olejem gofrownicę. Piec przez 3 minuty, po czym wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Polać nią upieczone wcześniej ciasto, nałożyć banany, truskawki i jagody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wlać mleko i wsypać cukier puder. Składniki w misce zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany, następnie wstawić do lodówki.
Po tym wyciągnąć, wymieszać i chochelką przelać na rozgrzaną i wysmarowana olejem gofrownicę. Piec przez 3 minuty, po czym wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Polać nią upieczone wcześniej ciasto, nałożyć banany, truskawki i jagody.
Komentarze (0)