Gofry z czekoladą i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1910
Gofry z czekoladą i owocami
fot. Sam Howzit / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 30 go truskawek
  • 30 g jagód
  • 2 banany
  • 1 łyżka oleju
  • Na ciasto:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Banany obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wlać mleko i wsypać cukier puder. Składniki w misce zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany, następnie wstawić do lodówki.

Po tym wyciągnąć, wymieszać i chochelką przelać na rozgrzaną i wysmarowana olejem gofrownicę. Piec przez 3 minuty, po czym wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Polać nią upieczone wcześniej ciasto, nałożyć banany, truskawki i jagody.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów