Gofry z lodami, czekoladą, orzechami i M&M's
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1666
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g cukierków M&M's
- 30 g łuskanych orzechów nerkowca
- 4 gałki lodów śmietankowych
- 2 łyżki oleju
- Ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonej margaryny Kasia
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek oraz szczypty soli ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodać roztopioną margarynę, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać jogurt. Całość zmiksować mikserem, po czym dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek i ponownie zmiksować. Następnie rozgrzać gofrownicę, wysmarować ją olejem i chochelką przelać do niej zmiksowane wcześniej składniki. Gofry piec na złoty kolor, po czym przełożyć je na talerz, przestudzić, nałożyć na nie po 2 gałki lodów śmietankowych, posypać orzechami nerkowca i cukierkami M&M's. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, rozpuścić na płynna masę na małym ogniu i polać nią całość.
Komentarze (0)