Fatteh

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2096
Fatteh
fot. Eaeeae (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 chlebki pita
  • 2 marchewki
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Fasolę czerwoną oraz ciecierzycę osączyć z zalewy. Chlebki pita pokruszyć na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy ciecierzycę i pastę sezamową, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym kminem rzymskim, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do pity w misce. Całość zalać jogurtem greckim, posypać natką zielonej pietruszki, startą marchewka i osączoną z zalewy czerwoną fasolą. Wszystko skropić sokiem cytrynowym i udekorować plastrem cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów