Fatteh
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2346
Składniki:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 300 ml jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej fasoli w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 chlebki pita
- 2 marchewki
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Fasolę czerwoną oraz ciecierzycę osączyć z zalewy. Chlebki pita pokruszyć na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączoną z zalewy ciecierzycę i pastę sezamową, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mielonym kminem rzymskim, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i dodać do pity w misce. Całość zalać jogurtem greckim, posypać natką zielonej pietruszki, startą marchewka i osączoną z zalewy czerwoną fasolą. Wszystko skropić sokiem cytrynowym i udekorować plastrem cytryny.
Komentarze (0)