Gnocchi z karczochem i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1850
Gnocchi z karczochem i pieczarkami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 suszone pomidory
  • 1 karczoch
  • sól
  • pieprz
  • Na gnocchi:
  • 1 jajko
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w kostkę. Karczocha pokroić na kawałki. Suszone pomidory sparzyć gorąca wodą i pokroić na kawałki.

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć na stolnicę. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki. Uformowane kulki wrzucić na 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Potem odcedzić i osączyć z wody. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone pieczarki, suszone pomidory i karczocha. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu oraz soli i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty, po tym czasie dodać do tego ugotowane wcześniej gnocchi i smażyć przez 1 minutę. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów