Gnocchi z karczochem i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1850
Składniki:
- 4 pieczarki
- 2 łyżki oleju
- 2 suszone pomidory
- 1 karczoch
- sól
- pieprz
- Na gnocchi:
- 1 jajko
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pieczarki pozbawić błony i pokroić w kostkę. Karczocha pokroić na kawałki. Suszone pomidory sparzyć gorąca wodą i pokroić na kawałki.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć na stolnicę. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki. Uformowane kulki wrzucić na 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Potem odcedzić i osączyć z wody. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone pieczarki, suszone pomidory i karczocha. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu oraz soli i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty, po tym czasie dodać do tego ugotowane wcześniej gnocchi i smażyć przez 1 minutę. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać je 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć na stolnicę. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki. Uformowane kulki wrzucić na 1 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Potem odcedzić i osączyć z wody. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone pieczarki, suszone pomidory i karczocha. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu oraz soli i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty, po tym czasie dodać do tego ugotowane wcześniej gnocchi i smażyć przez 1 minutę. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)