Gnocchi z pasztetem w sosie musztardowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1130
Składniki:
- 250 g pasztetu z kaczki
- 3 g kiełków buraczka czerwonego
- Ciasto:
- 500 g ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania
- 1 jajko
- szczypta soli
- Sos:
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy z czerwonym winem
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć w mundurkach do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, sól i wbić do tego jajko. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować jeden, długi rulon i pokroić go na kluski. W kluski włożyć pokrojony drobno pasztet kaczy i dobrze skleić ręcznie. Całość podsypać mąką i wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l wody. Kluski gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym gotowe odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć do miski.
Przygotować sos: oliwę przelać do kubka, dodać do niej musztardę z winem czerwonym i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu przelać na potrawę.
Wszystko udekorować kiełkami buraczka czerwonego.
Przygotować sos: oliwę przelać do kubka, dodać do niej musztardę z winem czerwonym i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu przelać na potrawę.
Wszystko udekorować kiełkami buraczka czerwonego.
Komentarze (0)