Gnocchi z pasztetem w sosie musztardowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 935
Gnocchi z pasztetem w sosie musztardowym
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g pasztetu z kaczki
  • 3 g kiełków buraczka czerwonego
  • Ciasto:
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Sos:
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy z czerwonym winem

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć w mundurkach do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonych ziemniaków wsypać mąkę, sól i wbić do tego jajko. Z całości zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować jeden, długi rulon i pokroić go na kluski. W kluski włożyć pokrojony drobno pasztet kaczy i dobrze skleić ręcznie. Całość podsypać mąką i wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l wody. Kluski gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym gotowe odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć do miski.

Przygotować sos: oliwę przelać do kubka, dodać do niej musztardę z winem czerwonym i dobrze rozmieszać. Po rozmieszaniu przelać na potrawę.

Wszystko udekorować kiełkami buraczka czerwonego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów