Gnocchi z hamburgerem i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1448
Składniki:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku cytrynowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na gnocchi:
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- pieprz
- Na hamburgery:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 żółtko
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pomidorów. Oba składniki zalać sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry i umyć, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Wsypać do tego mąkę, wbić jajko i z całości wyrobić ręcznie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować i zwinąć w jeden, długi rulon. Następnie rulon pokroić na 3 cm kawałki i wrzucić je do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch, wtedy wyciągnąć łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu. Ugotowane gnocchi polać jogurtem naturalnym z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować hamburgery: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dodać do tego żółtko jajka, doprawić do smaku pieprzem, solą, mielonym tymiankiem i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry i umyć, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Wsypać do tego mąkę, wbić jajko i z całości wyrobić ręcznie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować i zwinąć w jeden, długi rulon. Następnie rulon pokroić na 3 cm kawałki i wrzucić je do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch, wtedy wyciągnąć łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu. Ugotowane gnocchi polać jogurtem naturalnym z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować hamburgery: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dodać do tego żółtko jajka, doprawić do smaku pieprzem, solą, mielonym tymiankiem i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)