Gnocchi z hamburgerem i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1448
Gnocchi z hamburgerem i pomidorami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na gnocchi:
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • pieprz
  • Na hamburgery:
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pomidorów. Oba składniki zalać sokiem z cytryny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą wymieszać i wyłożyć na talerz.

Przygotować gnocchi: ziemniaki obrać ze skóry i umyć, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Wsypać do tego mąkę, wbić jajko i z całości wyrobić ręcznie ciasto. Podsypać je mąką, rozwałkować i zwinąć w jeden, długi rulon. Następnie rulon pokroić na 3 cm kawałki i wrzucić je do 1,5 l lekko osolonej, gotującej się wody. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch, wtedy wyciągnąć łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu. Ugotowane gnocchi polać jogurtem naturalnym z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Przygotować hamburgery: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa. Dodać do tego żółtko jajka, doprawić do smaku pieprzem, solą, mielonym tymiankiem i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów