Dynia zapiekana z warzywami i grzybami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3054
Dynia zapiekana z warzywami i grzybami
fot. Laurel Fan / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 duża dynia
  • 30 g pieczarek
  • 10 g tartego sera żółtego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy w zalewie
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić w poprzek na dwie połowy i usunąć nasiona. Jedną połowę obrać ze skóry i pokroić miąższ w kostkę. Drugą wydrążyć i pozostawić w całości. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone drobno pieczarki, paprykę i por. Doprawić pieprzem i solą i smażyć przez 1,5 minuty. Smażone składniki, pokrojoną dynię i osączona z zalewy kukurydzę przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, posypać tartym serem żółtym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać do miękkości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów