Dynia zapiekana z warzywami i grzybami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3054
Składniki:
- 1 duża dynia
- 30 g pieczarek
- 10 g tartego sera żółtego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 por
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy w zalewie
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić w poprzek na dwie połowy i usunąć nasiona. Jedną połowę obrać ze skóry i pokroić miąższ w kostkę. Drugą wydrążyć i pozostawić w całości. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej obraną i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone drobno pieczarki, paprykę i por. Doprawić pieprzem i solą i smażyć przez 1,5 minuty. Smażone składniki, pokrojoną dynię i osączona z zalewy kukurydzę przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, posypać tartym serem żółtym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać do miękkości.
Komentarze (0)