Omlet z hamburgerem i ajvarem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2125
Składniki:
- 300 g mielonej wołowiny
- 5 jajek
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka sezamu
- 1 brokuł
- 1 słoiczek gotowego ajvaru (160 g)
- 0,5 szklanki mleka
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Wołowinę mieloną wyłożyć do miski, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki, sezam, wbić 1 jajko, doprawić pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić na jednolita masę. Z masy uformować płaskie kotlety i smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, po czym odcedzić i dodać do hamburgera. 4 jajka roztrzepać trzepaczką z mlekiem i mąką, wylać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i usmażyć omlet z obu stron. Gotowy omlet przełożyć na talerz obok hamburgera. Całość polać gotowym ajvarem ze słoiczka.
Komentarze (0)