Omlet z hamburgerem i ajvarem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2125
Omlet z hamburgerem i ajvarem
fot. jetalone / CC-BY-NC 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 5 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 brokuł
  • 1 słoiczek gotowego ajvaru (160 g)
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Opis przygotowania:

Wołowinę mieloną wyłożyć do miski, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki, sezam, wbić 1 jajko, doprawić pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić na jednolita masę. Z masy uformować płaskie kotlety i smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Brokuła podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, po czym odcedzić i dodać do hamburgera. 4 jajka roztrzepać trzepaczką z mlekiem i mąką, wylać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i usmażyć omlet z obu stron. Gotowy omlet przełożyć na talerz obok hamburgera. Całość polać gotowym ajvarem ze słoiczka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów