Gnocchi z bobem i parmezanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4248
Składniki:
- 40 g bobu
- 15 g tartego parmezanu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Następnie do ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i zagnieść ciasto. Podsypać je 2 łyżkami mąki, zwinąć je w jeden, długi rulon o grubości 2 cm i pociąć na 3 cm kawałki. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić na sicie. Bób przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu obrać go z łupin. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Dodać do niego ugotowane wcześniej gnocchi i smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy dodać obrany ze skóry bób, posypać wszystko posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)