Gnocchi z bobem i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3126
Gnocchi z bobem i parmezanem
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g bobu
  • 15 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa i wyłożyć na stolnicę. Następnie do ziemniaków wsypać mąkę, wbić jajko i zagnieść ciasto. Podsypać je 2 łyżkami mąki, zwinąć je w jeden, długi rulon o grubości 2 cm i pociąć na 3 cm kawałki. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po ugotowaniu odcedzić na sicie. Bób przełożyć do kolejnego rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu obrać go z łupin. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Dodać do niego ugotowane wcześniej gnocchi i smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy dodać obrany ze skóry bób, posypać wszystko posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów