Gemelli z boczkiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1484
Składniki:
- 200 g białej fasoli w zalewie
- 30 g makaronu gemelli
- 25 g wędzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 kalafior
- 1 łyżka bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Fasolę białą osączyć z zalewy. Następnie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wsypać bułkę tartą i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego ugotowanego kalafiora, makaron, pokrojoną paprykę i odcedzoną fasolę. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)