Gemelli z boczkiem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1484
Gemelli z boczkiem i warzywami
fot. thefoodgroup / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g białej fasoli w zalewie
  • 30 g makaronu gemelli
  • 25 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka bułki tartej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Fasolę białą osączyć z zalewy. Następnie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wsypać bułkę tartą i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać do tego ugotowanego kalafiora, makaron, pokrojoną paprykę i odcedzoną fasolę. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów