Grzanki z parówkami, boczkiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1844
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 parówki drobiowe
- 2 kromki chleba pszennego
- 2 pomidory
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w plastry i przełożyć do miski. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do pokrojonego awokado. Pomidory pokroić drobno i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Następnie pokrojone składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Kromki chleba wysmarować dwoma łyżkami oleju, zrumienić je z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i przełożyć na talerz. Parówki drobiowe obwinąć plastrami wędzonego boczku, przełożyć je na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i również przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i nałożyć na zrumieniony chleb. Na to nałożyć wszystkie pokrojone i wymieszane wcześniej składniki. Całość polać jogurtem greckim, keczupem i musztardą.
Komentarze (0)