Gazpacho z awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4095
Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado
- pół cytryny
- 1 cebula
- 1 pęczek dymki
- 2 łyżki oliwy (z winogron lub oliwek)
- 1 łyżka śmietany
- sok pomidorowy, przecierowy lub warzywny (może być z kartonika)
- 2 łyżki serka mascarpone
- szczypta chilli
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Sok mocno chłodzimy. Po schłodzeniu dodajemy pokrojoną cebulkę dymkę i oliwę. Mieszamy i znowu odstawiamy do lodówki. Miksujemy obrane ze skóry awokado (wyjmujemy pestkę!) razem z sokiem cytrynowym, dodajemy śmietanę, miksujemy ponownie z chilli, solą i pieprzem. Wyjmujemy sok, łączymy go z zmiksowaną masą, na wierzch dajemy kleks z serka mascarpone.
Smakuje także z utartym na wiórki żółtym serem.
Smakuje także z utartym na wiórki żółtym serem.
Komentarze (0)