Gazpacho z awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3911
Gazpacho z awokado
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 duże, dojrzałe awokado
  • pół cytryny
  • 1 cebula
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki oliwy (z winogron lub oliwek)
  • 1 łyżka śmietany
  • sok pomidorowy, przecierowy lub warzywny (może być z kartonika)
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Sok mocno chłodzimy. Po schłodzeniu dodajemy pokrojoną cebulkę dymkę i oliwę. Mieszamy i znowu odstawiamy do lodówki. Miksujemy obrane ze skóry awokado (wyjmujemy pestkę!) razem z sokiem cytrynowym, dodajemy śmietanę, miksujemy ponownie z chilli, solą i pieprzem. Wyjmujemy sok, łączymy go z zmiksowaną masą, na wierzch dajemy kleks z serka mascarpone.

Smakuje także z utartym na wiórki żółtym serem.

Autor: sugarbox

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów