Wiejskie gazpacho
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2324
Składniki:
- 750 ml bulionu warzywnego
- 65 dkg pomidorów
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielony ogórek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Opis przygotowania:
Posiekać czosnek i jedną cebulę. Warzywa umyć. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na drobne paski. Pozostawić też dwa pomidory i dwie ćwiartki papryki, a resztę skroić w kostkę i podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie razem z posiekanym czosnkiem i cebulą. Do podsmażonej papryki i pomidorów wlać bulion warzywny, doprawić solą, pieprzem, przykryć i gotować do 20 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie zupę zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę oraz zielonego ogórka, doprawić do smaku i lekko schłodzić.
Komentarze (0)