Gazpacho
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1489
Składniki:
- 400 g pomidorów w puszce
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki ostu 10%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 zielona papryka chili
- 1 czerstwa bułka zwykła
- 1 l przegotowanej, ostudzonej wody
- 1 szklanka mleka 2%
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Bułkę czerstwą przełożyć do miski, zalać ją mlekiem i moczyć, aby dobrze nasiąkła. Po nasiąknięciu odcisnąć ja ręcznie i przełożyć do miksera. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do namoczonej bułki w mikserze. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników. Wlać do tego pomidory z puszki wraz z zalewa, przegotowaną ostudzona wodę i ocet. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zmiksować, przełożyć na talerz, posypać pokrojoną papryką chili i skropić oliwą z oliwek.
Komentarze (0)