Garganelli z szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1790
Składniki:
- 300 g surowej szynki wieprzowej
- 30 g makaronu garganelli
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 główki selera
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szynkę pokroić na kawałki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki pokroić na kawałki. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej szynkę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienione mięso zalać 4 szklankami wody, dodać do tego pokrojony seler, wlać sos sojowy, po czym całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego makaronu. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)