Garganelli z szynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1651
Garganelli z szynką
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g surowej szynki wieprzowej
  • 30 g makaronu garganelli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 główki selera
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szynkę pokroić na kawałki. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Natkę zielonej pietruszki pokroić na kawałki. Seler obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej szynkę, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienione mięso zalać 4 szklankami wody, dodać do tego pokrojony seler, wlać sos sojowy, po czym całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego makaronu. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów