Garganelli z pieczarkami i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2387
Składniki:
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- 30 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
Przygotować makaron. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej jajko, szczyptę soli, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 mm, pokroić w trójkąty i podsypać mąką. Trójkąty zawinąć od najmniejszego końca do największego, wrzucić na gotującą się lekko osoloną wodę i kiedy podpłyną na wierzch, wyciągnąć, przelać bieżąca zimną wodą i wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Czosnek obrać posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do niego pokrojone pieczarki, podsmażyć i przełożyć na makaron. Całość przybrać natką pietruszki i posypać startym parmezanem.
Komentarze (0)