Biryani z kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1009
Składniki:
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- 4 strąki kardamonu
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 2 szalotki
- 2 łyżeczki pasty czosnkowej
- 2 łyżeczki przyprawy biryani masala
- 2 łyżki wody
- 2 pomidory
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 cm laski cynamonu
- 2 zielone papryczki chili
- 1,5 szklanki ryżu basmati
- 1 gwiaździsty anyż do dekoracji
- 1 limonka
- 1 łyżeczka kminku
- 1 garść natki zielonej pietruszki
- 1 garstka świeżej mięty
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do niej pastę czosnkową, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i ćwiartki. Mięso skropić wodą, wymieszać i smażyć je przez 1 minutę. Po tym czasie wsypać do tego przyprawę biryani masala, dodać liście laurowe, ziele angielskie i smażyć przez 30 sekund.
Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki, dodać do smażonych składników i razem smażyć przez 40 sekund. Następnie wlać do tego jogurt, wymieszać, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i wsypać natkę zielonej pietruszki oraz miętę. Całość dusić pod przykryciem przez 10-15 minut.
Ryż basmati opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować 1,5 lekko osolonej wody w rondlu z kardamonem, cynamonem i kminkiem. Na wrzątek wsypać do tego ryż, wymieszać i gotować do miękkości. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć go do kolejnego rondla, postawić na małym ogniu i dodać do niego usmażone mięso z wszystkimi składnikami.
Całość dobrze wymieszać i prażyć na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować anyżem gwiaździstym, limonką i miętą.
Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki, dodać do smażonych składników i razem smażyć przez 40 sekund. Następnie wlać do tego jogurt, wymieszać, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i wsypać natkę zielonej pietruszki oraz miętę. Całość dusić pod przykryciem przez 10-15 minut.
Ryż basmati opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować 1,5 lekko osolonej wody w rondlu z kardamonem, cynamonem i kminkiem. Na wrzątek wsypać do tego ryż, wymieszać i gotować do miękkości. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć go do kolejnego rondla, postawić na małym ogniu i dodać do niego usmażone mięso z wszystkimi składnikami.
Całość dobrze wymieszać i prażyć na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować anyżem gwiaździstym, limonką i miętą.
Komentarze (0)