Biryani z kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 142
Biryani z kurczakiem
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 strąki kardamonu
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowej
  • 2 łyżeczki przyprawy biryani masala
  • 2 łyżki wody
  • 2 pomidory
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 cm laski cynamonu
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1,5 szklanki ryżu basmati
  • 1 gwiaździsty anyż do dekoracji
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 garść natki zielonej pietruszki
  • 1 garstka świeżej mięty
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do niej pastę czosnkową, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać pokrojone na kawałki piersi z kurczaka i ćwiartki. Mięso skropić wodą, wymieszać i smażyć je przez 1 minutę. Po tym czasie wsypać do tego przyprawę biryani masala, dodać liście laurowe, ziele angielskie i smażyć przez 30 sekund.

Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki, dodać do smażonych składników i razem smażyć przez 40 sekund. Następnie wlać do tego jogurt, wymieszać, dodać pokrojoną drobno papryczkę chili i wsypać natkę zielonej pietruszki oraz miętę. Całość dusić pod przykryciem przez 10-15 minut.

Ryż basmati opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować 1,5 lekko osolonej wody w rondlu z kardamonem, cynamonem i kminkiem. Na wrzątek wsypać do tego ryż, wymieszać i gotować do miękkości. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć go do kolejnego rondla, postawić na małym ogniu i dodać do niego usmażone mięso z wszystkimi składnikami.

Całość dobrze wymieszać i prażyć na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować anyżem gwiaździstym, limonką i miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów