Galette z serem, jajkiem, boczkiem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1967
Galette z serem, jajkiem, boczkiem i szpinakiem
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 15 g tartego sera Gouda
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka 2%

Opis przygotowania:

Szpinak rozmrozić. Boczek wędzony przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić na średnim ogniu i ściągnąć z ognia.

Przygotować ciasto: mąkę pszenną oraz żytnią przesypać do miski, wlać do tego mleko, wbić jajko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i całość zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie przelać chochelką na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu złożyć końce ciasta do środka, wbić do tego jajko, posypać tartym serem Gouda, dodać rozmrożony szpinak oraz zrumieniony wcześniej boczek.

Całość oprószyć szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do czasu ścięcia się jaj oraz rozpuszczenia się sera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów