Kasza manna z boczkiem, serem i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2635
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 25 g wędzonego boczku
- 2 jajka
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie boczek wędzony pokroić na małe kawałki i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zagotować bulion warzywny w rondlu i na wrzątek wrzucić do niego zrumieniony wcześniej boczek oraz wsypać do tego kaszę mannę. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wrzucić do tego tarty parmezan, po czym wszystko wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Jaja wbić do kolejnego rondla z gotującym się 1 l wody i gotować je do chwili, aż same białka się zetną, wówczas wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do potrawy. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)