Bułki zapiekane z boczkiem, jajkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4200
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku w plastrach
- 20 g tartego parmezanu
- 4 jajka
- 2 bułki zwykle
- 2 truskawki do dekoracji
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Truskawki oraz dymkę ze szczypiorkiem umyć i osączyć z wody. Truskawki wyłożyć na talerz, natomiast dymkę obrać ze skóry i pokroić drobno. Bułki przeciąć w górnej części i wydrążyć z nich środki. Boczek wędzony podzielić na dwie połówki. Jedną pokroić w drobną kostkę, natomiast drugą pozostawić w całości. następnie obie połówki przełożyć razem na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić na średnim ogniu, po czym całe plastry boczku przełożyć na talerz, a pokrojone kawałki boczku przełożyć do wydrążonych bułek. Jajka wbić do miski, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem. Wsypać do tego tarty parmezan oraz pokrojoną wcześniej dymkę ze szczypiorkiem, wymieszać i przełożyć do wydrążonych bułek z boczkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się ścinać. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)