Bułki zapiekane z boczkiem, jajkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3967
Bułki zapiekane z boczkiem, jajkiem i serem
fot. Naeset Roe / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku w plastrach
  • 20 g tartego parmezanu
  • 4 jajka
  • 2 bułki zwykle
  • 2 truskawki do dekoracji
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Truskawki oraz dymkę ze szczypiorkiem umyć i osączyć z wody. Truskawki wyłożyć na talerz, natomiast dymkę obrać ze skóry i pokroić drobno. Bułki przeciąć w górnej części i wydrążyć z nich środki. Boczek wędzony podzielić na dwie połówki. Jedną pokroić w drobną kostkę, natomiast drugą pozostawić w całości. następnie obie połówki przełożyć razem na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić na średnim ogniu, po czym całe plastry boczku przełożyć na talerz, a pokrojone kawałki boczku przełożyć do wydrążonych bułek. Jajka wbić do miski, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i roztrzepać widelcem. Wsypać do tego tarty parmezan oraz pokrojoną wcześniej dymkę ze szczypiorkiem, wymieszać i przełożyć do wydrążonych bułek z boczkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się ścinać. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów