Ciasto z boczkiem, jajkiem, groszkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2224
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 0,5 szklanki letniej wody
- Nadzienie:
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 30 g wędzonego boczku w plastrach
- 30 g tartego parmezanu
- 4 jajka
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, rozłożyć na stolnicy i wysmarować z jednej strony letnią wodą.
Przygotować nadzienie: plastry boczku wędzonego przełożyć na wysmarowaną letnią wodą stronę ciasta francuskiego. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i przełożyć na plastry boczku. Następnie składniki posypać tartym parmezanem i odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem.
Wszystko dokładnie zawinąć, przełożyć do formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Przygotować nadzienie: plastry boczku wędzonego przełożyć na wysmarowaną letnią wodą stronę ciasta francuskiego. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i przełożyć na plastry boczku. Następnie składniki posypać tartym parmezanem i odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem.
Wszystko dokładnie zawinąć, przełożyć do formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.
Komentarze (0)