Ciasto z boczkiem, jajkiem, groszkiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2224
Ciasto z boczkiem, jajkiem, groszkiem i serem
fot. Ottomachin / CC0 1.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Nadzienie:
  • 200 g zielonego groszku w zalewie
  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 30 g tartego parmezanu
  • 4 jajka

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, rozłożyć na stolnicy i wysmarować z jednej strony letnią wodą.

Przygotować nadzienie: plastry boczku wędzonego przełożyć na wysmarowaną letnią wodą stronę ciasta francuskiego. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i przełożyć na plastry boczku. Następnie składniki posypać tartym parmezanem i odcedzonym z zalewy zielonym groszkiem.

Wszystko dokładnie zawinąć, przełożyć do formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podzielić na porcje.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów