Galaretkowe witraże ze śmietaną, miętą i owocami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1731
Składniki:
- 250 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 gruszki
- 1 mała kiść czerwonego winogrona
- 1 łyżeczka posiekanej drobno mięty
- Galaretkowe witraże:
- 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 79 g niebieskiej galaretki o smaku wieloowocowym
- 79 g galaretki agrestowej
- 79 g galaretki wiśniowej
- 79 g galaretki pomarańczowej
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki tartej skorki pomarańczowej
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
Opis przygotowania:
Owoce oraz miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować galaretkowe witraże :do czterech plastikowych pojemniczków wsypać po jednym opakowaniu galaretki. Zagotować 4 szklanki wody i zalać nią każdą każdy pojemnik. Całość wymieszać, aby galaretki dobrze się rozpuściły, potem włożyć je do lodówki. Gdy stężeją, wyciągnąć je, pokroić w kostkę i przełożyć do jednego, żaroodpornego naczynia. Następnie żelatynę spożywczą zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Mleko skondensowane przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby puszka nie wystawała i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i lekko przestudzić razem z gotowaną wodą. Po przestudzeniu ostrożnie otworzyć puszkę, przelać z niej mleko do miski i wymieszać je z namoczoną wcześniej żelatyną. Całość wymieszać, posypać tartą skórką pomarańczową i połączyć z pokrojonymi wcześniej galaretkami w naczyniu żaroodpornym. Wszystko wstawić do lodówki i pozostawić do zakrzepnięcia składników. Kiedy to nastąpi, wyciągnąć je z lodówki i przełożyć na talerz. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz posiekana mięta i dodać do całości. Wszystko udekorować winogronem oraz pokrojonymi w ćwiartki gruszkami.
Komentarze (0)