Kukurydza ze śmietaną i miętą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1964
Kukurydza ze śmietaną i miętą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g kukurydzy w zalewie
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść świeżej mięty
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Miętę umyć, osączyć z wody, część pozostawić do dekoracji, a resztę pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i rozetrzeć w moździerzu z pokrojoną miętą. Kukurydzę osączyć z zalewy i wyłożyć na łyżki do przekąsek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Wymieszaną pianę nałożyć do połowy pucharków. Następnie dodać do tego utartą miętę z czosnkiem, po czym ponownie wyłożyć ubitą pianę ze śmietany. Całość udekorować pozostawiona miętą i podawać na jednym talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów