Kukurydza ze śmietaną i miętą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1964
Składniki:
- 300 g kukurydzy w zalewie
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść świeżej mięty
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Miętę umyć, osączyć z wody, część pozostawić do dekoracji, a resztę pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i rozetrzeć w moździerzu z pokrojoną miętą. Kukurydzę osączyć z zalewy i wyłożyć na łyżki do przekąsek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Wymieszaną pianę nałożyć do połowy pucharków. Następnie dodać do tego utartą miętę z czosnkiem, po czym ponownie wyłożyć ubitą pianę ze śmietany. Całość udekorować pozostawiona miętą i podawać na jednym talerzu.
Komentarze (0)