Galaretka z morelami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1434
Składniki:
- 200 ml wody
- 150 galaretki cytrynowej
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 ml białego rumu
- 4 suszone morele
- 2 łyżeczki cukru pudru
- listki świeżej mięty do dekoracji
Opis przygotowania:
Suszone morele zalać białym rumem. Wodę zagotować, po czym ściągnąć ja z ognia i na wrzątek wsypać galaretkę cytrynową. Następnie oba składniki dokładnie wymieszać, przelać do małych miseczek, dokładnie przestudzić, wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż zakrzepną. Wtedy wyciągnąć je z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, potem ubite składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć je na galaretkę w miseczkach. Wszystko udekorować osączonymi z rumu suszonymi morelami oraz listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)