Galaretka z morelami i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1434
Galaretka z morelami i śmietaną
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 150 galaretki cytrynowej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 ml białego rumu
  • 4 suszone morele
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Opis przygotowania:

Suszone morele zalać białym rumem. Wodę zagotować, po czym ściągnąć ja z ognia i na wrzątek wsypać galaretkę cytrynową. Następnie oba składniki dokładnie wymieszać, przelać do małych miseczek, dokładnie przestudzić, wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż zakrzepną. Wtedy wyciągnąć je z lodówki. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, potem ubite składniki przełożyć do szprycy i wycisnąć je na galaretkę w miseczkach. Wszystko udekorować osączonymi z rumu suszonymi morelami oraz listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów