Galaretka z morelami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2446

Składniki:

  • 400 g moreli
  • 300 g białego wina
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 4 łyżki syropu owocowego
  • 1 szklanka śmietany do ubicia
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Morele umyć, wyciągnąć z nich pestki, pokroić owoce w kostkę i zalać syropem owocowym następnie odstawić w chłodne miejsce. Żelatynę rozpuścić w 100 g wody i pozostawić do stężenia przez 30 minut. Po tym czasie żelatynę wstawić do większego naczynia z gorąca wodą, by się rozpuściła, a następnie dodać do niej wino i cukier. Całość zamieszać i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się składników. Żelatyną zalać pucharki deserowe, pozostawić do wystygnięcia w lodówce. Po jej stężeniu ubić pianę ze śmietany, wyłożyć nią wierzch galaretki i przybrać pokrojonymi morelami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów