Galaretka z morelami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2446
Składniki:
- 400 g moreli
- 300 g białego wina
- 15 g żelatyny w proszku
- 4 łyżki syropu owocowego
- 1 szklanka śmietany do ubicia
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Morele umyć, wyciągnąć z nich pestki, pokroić owoce w kostkę i zalać syropem owocowym następnie odstawić w chłodne miejsce. Żelatynę rozpuścić w 100 g wody i pozostawić do stężenia przez 30 minut. Po tym czasie żelatynę wstawić do większego naczynia z gorąca wodą, by się rozpuściła, a następnie dodać do niej wino i cukier. Całość zamieszać i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się składników. Żelatyną zalać pucharki deserowe, pozostawić do wystygnięcia w lodówce. Po jej stężeniu ubić pianę ze śmietany, wyłożyć nią wierzch galaretki i przybrać pokrojonymi morelami.
Komentarze (0)