Galaretka z kaczek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2851
Składniki:
- 2 kaczki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 100 g rodzynków
- 1 kawałek imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 200 ml galarety z nóżek cielęcych
- sól
- pieprz
- ocet
- cukier
Opis przygotowania:
Kaczki spraw, umyj, osusz i natrzyj solą. Piecz 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180 stopni podlewając niewielką ilością wody. Ostudź kaczki, usuń kości i tłuszcz. mięso pokrój na małe kawałki, skórę posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj, marchew obierz i pokrój w zapałkę. Imbir obierz i posiekaj. Rodzynki namocz w wodzie. Na tłuszczu wytopionym z kaczki usmaż cebulę i marchewkę. Osącz z tłuszczu i wymieszaj z imbirem, osączonymi rodzynkami, sosem sojowym, mięsem i skórą oraz galaretką z nóżek. Zagotuj, dopraw mocno solą, pieprzem, octem i cukrem. Przełóż do formy i zastudź. Smacznego.
Komentarze (0)