Galaretka z kaczek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2664
Galaretka z kaczek
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 kaczki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 100 g rodzynków
  • 1 kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml galarety z nóżek cielęcych
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • cukier

Opis przygotowania:

Kaczki spraw, umyj, osusz i natrzyj solą. Piecz 1,5 do 2 godzin w temperaturze 180 stopni podlewając niewielką ilością wody. Ostudź kaczki, usuń kości i tłuszcz. mięso pokrój na małe kawałki, skórę posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj, marchew obierz i pokrój w zapałkę. Imbir obierz i posiekaj. Rodzynki namocz w wodzie. Na tłuszczu wytopionym z kaczki usmaż cebulę i marchewkę. Osącz z tłuszczu i wymieszaj z imbirem, osączonymi rodzynkami, sosem sojowym, mięsem i skórą oraz galaretką z nóżek. Zagotuj, dopraw mocno solą, pieprzem, octem i cukrem. Przełóż do formy i zastudź. Smacznego.

Autor: magda

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów