Galaretka grejpfrutowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3170
Składniki:
- 1 grejpfrut żółty
- 2 jabłka słodkie
- 1 granat
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki cukru
- 2 listki mięty
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Grejpfruta i jabłka dokładnie umyć i osączyć z wody. Grejpfruta przekroić na połowę, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę i zostawić miseczki ze skórą. Jabłka obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i połączyć z miąższem grejpfruta. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje, zalać ją 1 szklanką gotowanej wody, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Do rozpuszczonej żelatyny dodać pokrojone owoce i kiedy lekko przestygnie zalać całością miseczki grejpfruta. Następnie odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia żelatyny. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć na talerz i udekorować pestkami granatu oraz listkami mięty.
Komentarze (0)