Galaretka grejpfrutowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3170
Galaretka grejpfrutowa
fot. Kanko* / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 grejpfrut żółty
  • 2 jabłka słodkie
  • 1 granat
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 2 listki mięty
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Grejpfruta i jabłka dokładnie umyć i osączyć z wody. Grejpfruta przekroić na połowę, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę i zostawić miseczki ze skórą. Jabłka obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i połączyć z miąższem grejpfruta. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje, zalać ją 1 szklanką gotowanej wody, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Do rozpuszczonej żelatyny dodać pokrojone owoce i kiedy lekko przestygnie zalać całością miseczki grejpfruta. Następnie odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia żelatyny. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć na talerz i udekorować pestkami granatu oraz listkami mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów