Frytki z tofu, sosem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1364
Frytki z tofu, sosem i śmietaną
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g jedwabistego tofu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka letniej wody
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Tofu pokroić, skropić letnią wodą i oprószyć mąka kukurydzianą. Następnie oprószone mąką tofu pokroić na cienkie słomki i wrzucić je do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Tofu smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, łyżką cedzakową osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na talerz. Gotowe podawać ze śmietaną i sosem słodko-kwaśnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów