Frytki z tofu, sosem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1533
Składniki:
- 600 g jedwabistego tofu
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka letniej wody
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Tofu pokroić, skropić letnią wodą i oprószyć mąka kukurydzianą. Następnie oprószone mąką tofu pokroić na cienkie słomki i wrzucić je do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Tofu smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, łyżką cedzakową osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na talerz. Gotowe podawać ze śmietaną i sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze (0)