Frytki z fondue i żurawiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1990
Frytki z fondue i żurawiną
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia
  • Fondue:
  • 200 g tartego sera Emmentaler
  • 100 g tartego sera gruyere
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posypać nią smażone ziemniaki na talerzu.

Przygotować fondue: ser Emmentaler oraz gruyere wrzucić razem do jednego rondla, zalać całą szklanką białego wina wytrawnego, wsypać do nich tartą gałkę muszkatołową i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aby się rozpuściły. Kiedy to nastąpi, mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym winem wytrawnym w kubku i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczypta soli, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i polać tym potrawę na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów