Frytki z fondue i żurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1990
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- Fondue:
- 200 g tartego sera Emmentaler
- 100 g tartego sera gruyere
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie talarki. Następnie wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posypać nią smażone ziemniaki na talerzu.
Przygotować fondue: ser Emmentaler oraz gruyere wrzucić razem do jednego rondla, zalać całą szklanką białego wina wytrawnego, wsypać do nich tartą gałkę muszkatołową i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aby się rozpuściły. Kiedy to nastąpi, mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym winem wytrawnym w kubku i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczypta soli, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i polać tym potrawę na talerzu.
Przygotować fondue: ser Emmentaler oraz gruyere wrzucić razem do jednego rondla, zalać całą szklanką białego wina wytrawnego, wsypać do nich tartą gałkę muszkatołową i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aby się rozpuściły. Kiedy to nastąpi, mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym winem wytrawnym w kubku i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku szczypta soli, wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i polać tym potrawę na talerzu.
Komentarze (0)