Frytki z majonezem i płatkami bonito

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2535
Frytki z majonezem i płatkami bonito
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20 g płatków bonito
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 czerwona cebula
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć i pokroić w poprzek na grubość 1 cm. Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu, wrzucić pokrojone ziemniaki i usmażyć frytki. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, oprószyć solą i wyłożyć na talerz. Następnie poleć je majonezem i pikantnym keczupem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników. Całość posypać płatkami bonito oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów