Frytki czosnkowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2385
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście bambusa
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić je w słomkę. Ząbki czosnku obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać mocno olej w rondlu i wrzucić do niego pokrojone wcześniej ziemniaki oraz czosnek. Smażyć na średnim ogniu do miękkości, po czym ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu, wymieszać z pokrojoną natką zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli i zawinąć w liście bambusa. Podawać na ciepło.
Komentarze (0)