Frytki z fetą i sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2429
Składniki:
- 600 g frytek ziemniaczanych
- 250 g sera feta
- 1 cytryna
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na sos:
- 400 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Frytki przesypać na blachę do pieczenia, oprószyć je szczyptą soli, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz, posypać pokruszonym drobno serem feta, posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki i udekorować pokrojoną cytryną.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do miski, po czym wsypać do niego cukier, oregano, szczyptę soli i całość zalać jogurtem greckim. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do miseczki.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić go przez praskę do miski, po czym wsypać do niego cukier, oregano, szczyptę soli i całość zalać jogurtem greckim. Wszystko dobrze wymieszać i przełożyć do miseczki.
Komentarze (0)