Frytki serowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4969

Składniki:

  • 150 g utartego sera żółtego
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 1 szklanka piwa
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Mleko dobrze zagrzać w rondlu i wrzucić do niego ser żółty. Podgrzewać do czasu, aż ser zacznie się rozpuszczać. W drugim rondlu rozprowadzić mąkę z piwem i wbijać do tego stopniowo jajka, jedno po drugim, mieszać trzepaczką i dodawać po łyżce rozpuszczonego mleka z serem. Całość dobrze ubić. Na patelni rozgrzać mocno olej, wlać masę serową do szprycy i wyciskać na patelnie kształty frytek. Smażyć na złoty kolor kilka minut. Frytki serowe podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów