Frytki serowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5081
Składniki:
- 150 g utartego sera żółtego
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 1 szklanka piwa
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Mleko dobrze zagrzać w rondlu i wrzucić do niego ser żółty. Podgrzewać do czasu, aż ser zacznie się rozpuszczać. W drugim rondlu rozprowadzić mąkę z piwem i wbijać do tego stopniowo jajka, jedno po drugim, mieszać trzepaczką i dodawać po łyżce rozpuszczonego mleka z serem. Całość dobrze ubić. Na patelni rozgrzać mocno olej, wlać masę serową do szprycy i wyciskać na patelnie kształty frytek. Smażyć na złoty kolor kilka minut. Frytki serowe podajemy na gorąco.
Komentarze (0)