Frittata warzywna ze śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2357
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 100 g tartego sera Gouda
- 50 g tartego sera Cheddar
- 40 g zielonego groszku w zalewie
- 6 jaj
- 2 zielone papryki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oleju
- 2 korniszony
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- liście świeżej koniczyny do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa oraz koniczynę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w cienkie plastry i smażyć przez 40 sekund na rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do smażonej papryki. Dodać do tego pokrojone drobno korniszony. Składniki wymieszać, razem smażyć przez minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Następnie jajka wbić do rondla i wymieszać je z serami Gouda oraz Cheddar. Do wymieszanych składników dodać warzywa z patelni oraz osączony z zalewy zielony groszek. Całość ponownie dokładnie wymieszać, przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piec na złoty kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Gotowe podzielić na porcje, polać śmietaną kremówką i udekorować listkami świeżej koniczyny.
Komentarze (1)
Pycha!