Frittata warzywna ze śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2129
Frittata warzywna ze śmietaną
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g tartego sera Gouda
  • 50 g tartego sera Cheddar
  • 40 g zielonego groszku w zalewie
  • 6 jaj
  • 2 zielone papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 korniszony
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • liście świeżej koniczyny do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa oraz koniczynę umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić ją w cienkie plastry i smażyć przez 40 sekund na rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do smażonej papryki. Dodać do tego pokrojone drobno korniszony. Składniki wymieszać, razem smażyć przez minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Następnie jajka wbić do rondla i wymieszać je z serami Gouda oraz Cheddar. Do wymieszanych składników dodać warzywa z patelni oraz osączony z zalewy zielony groszek. Całość ponownie dokładnie wymieszać, przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piec na złoty kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Gotowe podzielić na porcje, polać śmietaną kremówką i udekorować listkami świeżej koniczyny.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów